مطالب حقوقی

ابطال حق طلاق + چگونگی ابطال حق طلاق💔

طلاق یک راه حل برای جدایی زوجین و رهایی از زندگی بدون آرامش و خوشبختی است. طلاق فقط در رابطه با عقد دائم است و در عقد موقت طلاق جاری نمی‌شود. باید بدانیم که حق طلاق در ایران برای مرد است و زن حق طلاق ندارد و فقط در بعضی از شرایط می‌تواند درخواست طلاق بدهد. برای رفع این مشکل و داشتن برابری بعضی از آقایان به همسران خود وکالت در طلاق یا همان حق طلاق را اعطا می نمایند. در ادامه به بررسی شرایطی که منجر به ابطال حق طلاق می شوند و نحوه انجام آن خواهیم پرداخت. تا انتها با ما همراه بمانید.

چگونه حق طلاق باطل میشود؟

اعطای حق طلاق

مرد می‌تواند به زن خود وکالت طلاق بدهد تا در هرزمان و شراطی که زن خواست، درخواست طلاق بدهد. دادن این حق از طرف مرد به زن مشکل قانونی ندارد و با اختیار زوجین انجام می‌شود. مرد قادر خواهد بود تا  وکالت طلاق را به هرشخضی اعطا نماید و لازم نیست که آن را حتما به همسر خود واگذار نماید.

اعطای حق طلاق به این معنی نیست که مرد حق طلاق خود را از دست می‌دهد؛ بلکه مرد همچنان حق طلاق خود را نیز داراست و تنها این حق را به فرد دیگری نیز می دهد.

زوجه، برای داشتن حق طلاق باید وکالت نامه محضری داشته باشد و برای اجرای طلاق، ارائه وکالت نامه رسمی طلاق لازم است و به موجب این وکالت نامه، زن می‌تواند به وکالت از مرد درخواست طلاق دهد.

دو روش برای اعطای حق طلاق وجود دارد:

شروط ضمن عقد: می‌توان حق طلاق را در شروط ضمن عقد مطرح کرد. این حق در سند ازدواج ثبت می‌شود. باید دقت داشت که این وکالت در سند ازدواج به صورت کامل قید شود؛ زیرا در  بسیاری از موارد، این وکالت ها به صورت ناقص ثبت می‌شوند.

تنظیم وکالت نامه محضری: اگر در زمان عقد، این حق ذکر نشده باشد بعد از آن نیز با مراجعه به یکی از دفاتر اسناد رسمی، می‌توان این حق را اعطا کرد و وکالت نامه طلاق را دریافت نمود.

مدارک لازم برای دریافت وکالت نامه رسمی طلاق شناسنامه زوجین، کارت ملی زوجین و عقد نامه است.

باید دانست که حق طلاق فقط از طریق راه دوم، یعنی تنظیم سند رسمی وکالت در یکی از دفاتر اسناد رسمی بعد از عقد، قابل اجرا است؛ زیرا دادن حق طلاق به هنگام ازدواج و ذکر در سند ازدواج کامل نیست و زن نمی‎تواند برای طلاق درخواست دهد. بهتر است بعد از ذکر در سند ازدواج به یک دفتر اسناد رسمی مراجعه کرده و وکالت نامه رسمی طلاق را دریافت نمود.

لازم به ذکر است که که دو نوع حق طلاق وجود دارد: حق طلاق مطلق و مشروط. در حق طلاق مطلق، زوجه بدون هیچ گونه محدودیتی، می‌تواند درخواست طلاق دهد؛ ولی در وکالت مشروط ، باید شرط ذکر شده در وکالت نامه تحقق یابد تا زوجه حق درخواست طلاق را داشته باشد. در بسیاری از موارد مرد در ازای اعطای حق طلاق از زن، می‌خواهد که مهریه خود را ببخشد یا حق حضانت فرزندان را به او واگذار نماید.

علاوه بر وکالت در طلاق، زن می‌تواند بر اساس شروط 12 گانه‌ای که در سند ازدواج ثبت می‌شوند، برای طلاق اقدام کند ؛ ولی باید یکی از شروط را اثبات نماید. این پروسه روند طولانی‌ای و زمان بری را خواهد داشت.

مزیت وکالت در طلاق این است که می‌تواند بدون هیچ دلیل و علتی و با سرعت بیشتر انجام بپذیرد و برای اجرای این حق حتی نیاز به حضور مرد نیز نمی‌باشد.

البته که حق طلاق عبارت اشتباهی است که بین عموم رایج است؛ زیرا تنها مرد دارای حق طلاق می باشد و در بعضی موارد خاص، زن می‌تواند طلاق بگیرد و حق طلاق قابل انتقال به فردی نخواهد بود؛ بلکه صرفا مرد می‌تواند به زن خود وکالت در طلاق را بدهد. در عمل هر دو یکی هستند ولی از نظر حقوقی این دو اصطلاح با یکدیگر تفاوت دارند و عبارت  وکالت در طلاق ، عبارت صحیح تری  به شمار می رود.

شرایط ابطال حق طلاق

ممکن است مرد مدتی بعد از اعطای حق طلاق به زن، از عمل خود پشیمان شود که در برخی از شرایط امکان ابطال وکالت وجود خواهد داشت.

ابطال حق طلاق وقتی صورت می پذیرد که مرد به زن وکالت ضمن عقد نداده باشد؛ زیرا عقد نکاح، یک عقد لازم است و اگر وکالت یا حق طلاق در موقع عقد داده شده باشد، امکان ابطال آن وجود نخواهد داشت.

در صورتی که وکالت به صورت بلا عزل نیز اعطا شده باشد، امکان ابطال آن وجود ندارد.

پس اگر وکالت به صورت مطلق، بلا عزل و در زمان عقد اهدا شده باشد امکان ابطال آن وجود ندارد و فقط در صورتی توانایی ابطال را خواهد داشت که زن به عنوان وکیل مرد در حق طلاق، از این امر استعفا دهد.

در صورتی که امکان ابطال حق طلاق وجود داشته باشد، ابتدا باید شوهر قاصد بوده و از این امر راضی باشد. دوم اینکه ابطال وکالت نامه باید در دفترخانه رسمی صورت بگیرد و حتما پس از ابطال حق طلاق، به زوجه اطلاع داده شود؛ اگر اطلاع داده نشود، زوجه از طریق وکالت نامه می‌تواند تقاضای طلاق داشته باشد.

چگونگی اجرای حق طلاق

زنی که از همسرش وکالت در طلاق را دارد، برای اجرای آن باید از طریق وکیل دادگستری درخواست طلاق دهد. بدین صورت که وکیلی برای خود انتخاب می‌کند و وکالت طلاق خود را به وکیل دادگستری انتقال می‌دهد. پس لازم است که در وکالت نامه، حق توکیل به غیر، ذکر شده باشد؛ در غیر این صورت استفاده از وکالت نامه ممکن نمی‌باشد و وکالت نامه عملا بی‌معناست. بهتر است در وکالت نامه قید شود که مرد حق عزل وکلای انتخابی را ندارد؛ در غیر این صورت ممکن است مرد وکیل انتخاب شده توسط زن را عزل نماید.  پس اینکه مرد حق عزل زن را ندارد، با اینکه مرد حق عزل وکیل انتخابی را ندارد، متفاوت است.

ممکن است وکالت نامه مدت دار باشد. این موضوع با بلا عزل بودن وکالت منافاتی ندارد ولی توجه نمایید که ممکن است مرد وکالت نامه ده ساله ای را  به زن اعطا نماید؛ در چنین شرایطی مرد حق ابطال آن را پس از گذشت 10 سال دارا خواهد بود.

چگونگی اجرای حق طلاق

کلام آخر

دانستیم که حق طلاق فقط برای مردان است و  قادر خواهند بود تا وکالت در طلاق را به همسران خود و یا شخص ثالثی اعطا نمایند. ابطال این وکالت توسط مرد فقط در صورتی که بلا عزل، مطلق و ضمن عقد نباشد، ممکن است. سند وکالتی که این شرایط را داراست، فقط در صورتی باطل خواهد شد که زن از حق خود استعفا بدهد. در انتها در تنظیم هر سند حقوقی هوشیار باشید تا مبادا حقوقی از شما پایمال شود. امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد.

امتیاز دهید

فاطمه موسوی

فاطمه موسوی هستم، دانشجوی رشته کامپیوتر. دو سال سابقه در نگارش و تدوین محتواهای مختلف در وب سایت ها و بلاگ دارم و همیشه قصدم از نوشتن محتواهای حقوقی جدای از علاقه ای که داشتم، این بود که تلاش کردم کمکی برای مخاطبینی باشم که خواننده نوشته هام هستن❤️

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

5 − 4 =

دکمه بازگشت به بالا