مطالب حقوقی

ناشزه یعنی چه؟⚖️+مهریه زن ناشزه✅

بعد از آنکه عقد نکاح بین زن و شوهر جاری شد،هر یک از زن و مرد نسبت به یک دیگر وظایف و حقوقی را خواهند داشت که باید آن را به درستی و به موقع انجام دهند. شاید شنیده باشید  که در بیشتر اوقات حقوقی که برای هریک از زن و مرد در نظر گرفته شده است، ضمانت قانونی دارد. اکنون ممکن است این سوال برای شما پیش آید که منظور از ضمانت قانونی در این باره چیست؟ ضمانت قانونی در مورد حقوق هر یک از زوجین، بدان معناست که اگر هر یک از زن و مرد در طول ازدواج حقوق یکدیگر را زیر پا بگذارند، طرف مقابل می تواند برای گرفتن حق خود ازهمسرش شکایت کند و از راه قانون حق خود را بگیرد. در این مقاله قصد داریم به  تعرف تمکین، نشوز و ناشزه بپردازیم و در ادامه، در مورد مهریه زن ناشزه و نفقه آن و مورد های دیگری صحبت نماییم. تا انتها با ما همراه بمانید.

ناشزه به چه معناست؟

تمکین، نشوز و ناشزه به چه معنا است؟

طبق قانون مدنی، تمکین به دو صورت خاص و عام ذکر شده است. تمکین عام بدین معناست که زن باید تمام و کمال پیرو همسرش باشد و از اوامر و دستورات او تبعیت کند؛ برای مثال، زن برای خروج از منزل باید از همسرش اجازه بگیرد و در منزلی که همسرش سکونت دارد ساکن شود، مگر اینکه در شرایط ضمن عقد، حق مسکن به زن تعلق گرفته باشد. اما تمکین خاص معنای دیگری دارد. در واقع تمکین خاص مربوط به روابط زناشویی است؛ بدان معنا که زن در زندگی مشترک باید در ارتباط با رابطه جنسی تابع او باشد. در واقع باید رابطه زناشویی را در حد متعادلی با شوهرش داشته باشد و از این امر امتناع نکند؛ بنابراین، اگر زن طبق خواسته ی همسرش عمل نکرده باشد ناشزه به حساب می آید.

 ناشزه در لغت به معنای بر آورده نکردن و سر پیچی کردن از خواسته ها و دستورات مرد است و به زنی که از انجام وظایف خود نسبت به همسرش سر باز می زند، ناشزه می گویند و به این حالت نشوز گفته می شود. در صورتی که زن به این وظیفه خود عمل نکند، مشمول مجازاتی خواهد شد.

مهریه زن ناشزه و نفقه آن

مهریه یکی از مهم ترین مسائلی است که که در رابطه با طلاق توافقی مطرح است. بعد از خوانده شدن عقد نکاح، مرد در قبال زن وظایفی خواهد داشت که ملزم به رعایت انها  می باشد. همان طور که می دانید، پس از جاری شدن عقد نکاح زن مالک مهریه می شود. نکته مهمی که در رابطه با زن ناشزه وجود دارد این است که نشوز زن منجر به از بین رفتن مهریه او نمی شود؛ یعنی، مرد وظیفه دارد در صورت نشوز زن باز هم مهریه او را پرداخت نماید. در این صورت ناشزه شدن زن  و عدم تمکین او، هرگز منجر به از بین رفتن حق مهریه او نخواهد ش؛ اما با توجه به این نکته که شرط تعلق گرفتن نفقه به زن تمکین وی است، با عدم تمکین، زن تنها حق نفقه خودش را از بین می برد. به عبارت دیگر همان طور که مرد وظیفه پرداخت نفقه را به زن دارد، زن نیز وظیفه تمکین از شوهر خود را دارد؛ در نتیجه، در صورتی که وظایف خود را در رابطه با تمکین از همسر خود به خوبی انجام ندهد، حق خود را از بابت دریافت نفقه از دست خواهد  داد . بنابراین، زن ناشزه هیچ نفقه ای نخواهد داشت اما حق مهریه خود را از دست نداده است.

البته باید بدانید که در صورتی که زن خودش را حبس کند تا مهریه اش پرداخت شود، این مورد شامل عدم تمکین نخواهد شد و نفقه به او تعلق می گیرد.منظور از حق حبس این است که زن قادر است تا قبل از پرداخت کامل مهریه اش، از تمکین خودداری کند.

شرایط طلاق گرفتن زن ناشزه چگونه است؟

اگر زن بدون دلایل موجهی، خواسته های همسرش را برآورده نکند و از اوامر وی سرپیچی نماید، نمی تواند در خواست طلاق کند؛ اما می تواند با راضی کردن همسرخود، طلاق توافقی انجام دهند. اما در صورتی که دلایل موجهی برای این امر داشته باشد، می تواند از روش هایی که در ادامه توضیح داده می شوند استفاده نماید و از همسرش جدا شود.

یکی از راه ها، اثبات یکی از مصادیق عسر و حرج یا شروع 12گانه عقد است که می تواند از همسرش جدا شود. شرایط عسر و حرج به شرایطی گفته می شود که در آن، زندگی برای زن و شوهر به قدری سخت و دشوار شده باشد که نتوانند تحمل کنند و از ادامه زندگی عاجز باشند. عدم پرداخت نفقه توسط زوج، یکی از شرایطی است که می تواند سبب ایجاد شرایط عسر و حرج گردد. زوج، وظیفه دارد که برای ادامه زندگی زوجه خود، شرایطی موجه و قابل تحمل را ایجاد نماید. از شرایط 12گانه عقد نامه نیز می توان به اعتیاد زوج اشاره کرد که در صورت اثبات آن، زوج موظف است که زوجه خود را طلاق دهد و تمام حقوق مالی وی را نیز پرداخت نماید.

یکی دیگر از راه هایی  که زن ناشزه قادر است تا از همسرش طلاق بگیرد، طلاق خلع است. طلاق خلع یعنی طلاقی که به دلیل تنفر و بی علاقگی بین زوجین صورت می گیرد. به این صورت که مبلغی به عنوان فدیه که می تواند کمتر و یا حتی بیشتر از مهریه باشد  را به همسرش ببخشد تا بتواند از او طلاق گرفته و جدا شود.

شاید برایتان جالب باشد اما اگر زوجه حق تعیین مسکن را به طور رسمی از همسر خود گرفته باشد و زوج در مکانی غیر از مکانی که همسرش می خواهد مسکن تهیه کند، تهیه کرده باشد، زن می تواند تمکین نکند و هیچ پیامدی برای وی به همراه نخواهد داشت.

ناشزه به چه کسی گفته می شود؟

کلام آخر

گاهی اوقات زن ها به دلیل یا دلایل مختلفی که غیر منطقی می باشند، از انجام وظایف خود نسبت به همسرشان سر باز می زنند  و این موضوع باعث ناشزه شدن آنهاخواهد شد. البته گاهی اوقات ممکن است  دلایلی که زوجه دارد کاملا منطقی باشد؛ مثلا ابتلای مرد به بیماری های جنسی یا ضرر بدنی، مالی و شرافتی و…که در این موارد زن اجازه عدم تمکین را خواهد داشت.ما در این مقاله سعی کردیم تا آگاهی شما را نسبت به این مسئله بالا ببریم تا بتوانید با آگاهی کاملی نسبت به این مسائل تصمیم بگیرید و زندگی آینده تان را تضمین نمایید. امیدواریم این مقاله برای شما مفید بوده باشد.

 

امتیاز دهید

فاطمه موسوی

فاطمه موسوی هستم، دانشجوی رشته کامپیوتر. دو سال سابقه در نگارش و تدوین محتواهای مختلف در وب سایت ها و بلاگ دارم و همیشه قصدم از نوشتن محتواهای حقوقی جدای از علاقه ای که داشتم، این بود که تلاش کردم کمکی برای مخاطبینی باشم که خواننده نوشته هام هستن❤️

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

چهارده + 9 =

دکمه بازگشت به بالا