مطالب حقوقی

مهریه عند‌الاستطاعه چیست؟+ تفاوت با مهریه عندالمطالبه🪙

مهریه حقی است که در عقدنامه برای زن در نظر گرفته می‌شود و جدا از اینکه عقد دائم یا موقت است، این حق برای زن وجود دارد. آیا می‌دانستید که پرداخت مهریه دو نوع دارد و حتما در عقدنامه نوع آن ذکر می‌شود؟ برای دانستن تفاوت های مهریه عند‌الاستطاعه و عندالمطالبه همراه با این مقاله باشید.

مهریه عندالاستطاعه چیست؟

مهریه چیست؟

زنان با ازدواج حقوق زیادی مثل نفقه، مهریه، اجرت المثل و… پیدا می‌کنند. مهریه یک حقوق مالی مشترک بین نکاح دائم و نکاح موقت است که در فقه و قانون پیش بینی شده و در هر صورت به زن تعلق می‌گیرد. در عقد موقت، اگر مهریه مشخص نشود، آن عقد باطل خواهد بود. مهریه نشانه صداقت مرد نسبت به همسر و سنتی پسندیده است که پیامبر نیز خود آن را اجرا و بر اجرای آن تاکید داشتند.

بر اساس مقررات قانون مدنی، بلافاصله پس از جاری شدن عقد در بین رن و مرد، زن مالک مهریه است و می‌تواند آن را درخواست نماید و اگر مرد از پرداخت آن سر باز زند، با تبعات حقوقی این عمل رو به رو می‌شود.

مهریه عند‌الاستطاعه شرایط و قوانین مخصوص به خودش را دارد و در صورت وجود این شرایط، مرد حق عدم پرداخت مهریه را خواهد داشت.

انواع مهریه بر اساس پرداخت

مهریه عندالمطالبه

در این شرایط مهریه حتما باید پرداخت شود و در صورتی که مرد استطاعت مالی نداشته باشد و بتواند این را به دادگاه ثابت نماید، می‌تواند طی اقساطی مهریه را به زن پرداخت کند.

مهریه عند‌الاستطاعه

از لحاظ عرفی، استطاعت به معنای توانایی مالی است. این نوع از مهریه بر استطاعت مالی مرد استوار است و زن برای دریافت آن، باید استطاعت و توان مالی مرد را به دادگاه ثابت کند و اگر مرد توان مالی پرداخت مهریه را نداشته باشد، مجبور به پرداخت مهریه نخواهد بود. در هنگام تعیین مهریه با شرط عندالاستطاعه، زن می‌پذیرد که مرد در صورت استطاعت و توان مالی مهریه را بپردازد و در غیر این صورت مهریه‌ای  را دریافت نکند.

تفاوت مهریه عند‌الاستطاعه و مهریه عندالمطالبه

مهم ترین تفاوت این دو مهریه در این است که مهریه عند المطالبه در هر صورتی باید پرداخت شود و ربطی به توان مالی مرد ندارد؛ ولی مهریه عندالاستطاعه در بند استطاعت مالی مرد است و اگر مرد توان مالی پرداخت مهریه را نداشته باشد ، ملزم به پرداخت آن نخواهد بود.

در مهریه عندالمطالبه در صورتی که مرد مهریه یا اقساط آن را پرداخت نکند، می‌توان حکم جلب او را صادر نمود؛ ولی ، در مهریه عندالاستطاعه شرایط این گونه نیست. اگر مهریه عندالمطالبه پرداخت نشود ، مرد می‌تواند با حکم جلب، توقیف اموال یا بسته شدن یک چهارم یا یک سوم فیش حقوقی‌اش با توجه به داشتن فرزند،  رو به رو شود.

در واقع زمانی در مهریه می‌توان حق حبس اعمال کرد که مهریه حال باشد. مهریه حال یعنی به محض درخواست زوجه، پرداخت شود در حالی که در مهریه عندالاستطاعه اینگونه نیست و اول باید تمکن و توان مالی مرد مشخص و بعد مهریه دریافت شود؛ به همین دلیل، حق حبس در این نوع از انواع مهریه وجود ندارد.

در مهریه عندالمطالبه اگر اعسار مرد، یعنی در دسترس یا کافی نبودن اموال مرد، مشخص شود، امکان پرداخت اقساطی وجود دارد ولی در مهریه عندالاستطاعه تقسیط بی معنی است. زن باید برای دریافت مهریه توان مالی مرد را اثبات کند؛ در غیر این صورت مرد نیاز به دادخواست اعسار برای پرداخت مهریه نخواهد داشت..

سند ازدواج یک سند لازم الاجرامی باشد و مطابق نظر مشورتی قوه قضائیه، نوع مهریه مانع این نیست که دستور ممنوع الخروجی صادر شود؛ بنابراین ، در این مورد تفاوتی بین مهریه عندالمطالبه و عندالاستطاعه وجود ندارد.

در رابطه با مهریه عندالمطالبه زن می‌تواند تا موقعی که مهریه خود را دریافت نکرده است، از تمکین خودداری کند تا مهریه را دریافت کند. اما در مهریه عندالاستطاعه این امکان وجود ندارد.

چنانچه مردی با داشتن اموال و استطاعت و توان مالی از پرداخت مهریه ،حتی به صورت اقساطی سر باز بزند،  توسط دادگاه بازداشت خواهد شد؛ زیرا این امر مساوی با  فرار از مهریه عندالاستطاعه خواهد بود و مجازات مخصوص به خود را دارد.

در هر زمانی می‌توان مهریه عندالاستطاعه را به مهریه عندالمطالبه تبدیل کرد و برعکس؛ زیرا نوع مهریه توافقی بین زوجین است و با توافق هم ، قابلیت تغییر را خواهد داشت.

مهریه را می‌توان به صورت ترکیبی از عندالاستطاعه و عندالمطالبه در نظر گرفت؛ بدین صورت که بخشی را عندالمطالبه و باقی را عندالاستطاعه در نظر گرفت که اگر مرد توان مالی داشت، زن آن را دریافت نماید.

نحوه دریافت مهریه عند الاستطاعه

مرد هر زمان توانایی مالی پیدا کرد، باید مهریه همسر خود را بپردازد. میزان دقیق مهریه در عقدنامه درج خواهد شد؛ ولی حق دریافت مهریه برای زن زمانی است که مرد توانایی مالی داشته باشد.

زن برای دریافت مهریه عندالاستطاعه ،لازم است مالی به غیر از مستثنیات دین، برای توقیف به دادگاه معرفی نماید که منقول یا غیر منقول بودن آن مهم نیست.

مستثنیات دین شامل:

منزلی که مرد در آن سکونت دارد. البته اگر مرد دارای چند خانه باشد، می‌توان آنها را توقیف کرد ولی یک خانه جزء مستثنیات است.

ودیعه و اجاره خانه‌ای که به صاحب خانه پرداخت می‌شود؛ در صورتی که توقیف آن موجب عسر مرد می‌شود، جزء مسثنیات است.

اسباب و اثاثیه منزل که برای گذراندن زندگی لازم است.

وسایلی که برای کار مرد لازم است و با آن ها خرج و مخارج خود را تأمین می‌کند.

اموال منقول مثل خودرو، حساب بانکی و… و غیر منقول مثل منزل و آپارتمان.

معایب و فواید مهریه عندالاستطاعه و عندالمطالبه

از فواید مهریه عندالاستطاعه برای مرد این است که اگر توان مالی نداشته باشد، از پرداخت مهریه معاف است و امکان جلب و حبس آنها وجودنخواهد داشت. از معایب آن برای زن، این است که در صورتی که مرد توان مالی نداشته باشد مهریه‌ای دریافت نخواهد کرد.

از فواید مهریه عندالمطالبه برای زن این است که دریافت مهریه بستگی به توان مالی مرد ندارد و در هر صورت مهریه را دریافت می‌کند. از معایب این نوع  از مهریه برای مردان این است که در هر حال مجبور به پرداخت آن هستند و در صورت عدم پرداخت حکم جلب و حبس برای او وجود دارد.

مهریه عندالاستطاعه چیست؟

کلام آخر

در این مقاله متوجه تمام تفاوت های مهریه عند‌الاستطاعه و عندالمطالبه شدیم. مهم ترین تفاوت آنها در این است که در مهریه عندالاستطاعه، پرداخت بستگی به توان مالی و استطاعت مرد دارد ولی در مهریه عندالمطالبه تحت هرشرایطی باید مهریه پرداخت شود. نوع مهریه را باید زوجین با توافق یکدیگر تعیین نمایند. در پایان برای تمام زوج ها زندگی سالم توأم با خوشبختی را آرزومندیم.امیدواریم این مقاله برای شما مفید بوده باشد.

امتیاز دهید

فاطمه موسوی

فاطمه موسوی هستم، دانشجوی رشته کامپیوتر. دو سال سابقه در نگارش و تدوین محتواهای مختلف در وب سایت ها و بلاگ دارم و همیشه قصدم از نوشتن محتواهای حقوقی جدای از علاقه ای که داشتم، این بود که تلاش کردم کمکی برای مخاطبینی باشم که خواننده نوشته هام هستن❤️

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

4 + ده =

دکمه بازگشت به بالا