مطالب حقوقی

تمکین چیست؟⚖️| حق تمکین + مدارک لازم برای اثبات ✔️

ازدواج، امری است که به واسطه آن، طرفین دارای مسئولیت هایی می شوند که یکی از مهم ترین آنها، تمکین می باشد. حال به پاسخ اینکه تمکین چیست؟ میتوانیم بگوییم: تمکین به معنای انجام رابطه زناشویی و ایجاد ارتباط درست و موثر با همسر خود می باشد. پرداخت نفقه از جانب مرد نیز، جزء موارد تمکین به شمار می رود. حال درصورتی که طرفین بدون دلیل و عذر خاصی از اجرای این وظیفه خود سرباز بزنند، عدم تمکین رخ داده است و طرف مقابل حق پیگیری توسط دادگاه را خواهد داشت. در ادامه به هر آنچه در رابطه با تمکین مورد نیاز است پرداخته ایم. با ما تا انتها همراه بمانید.

تمکین شامل چه مواردی است؟ 

تمکین، بر دونوع است: تمکین خاص و تمکین عام. در تمکین خاص، زن و شوهر موظف به انجام رابطه زناشویی می باشند و در رابطه با تمکین عام نیز، زن و شوهر با یک دیگر حسن معاشرت دارند و در برقراری ارتباط خوب و موثر با همسر خود، فعال هستند.

تمکین، شامل مواردی زیادی می شود که در ادامه به توضیح چند مورد از آنها خواهیم پرداخت.

یکی از موارد تمکین، بدین صورت است که زن بدون اینکه عذر یا مشکل خاصی اعم از مسائل پزشکی، خطرات خاص و… داشته باشد، از برقرار رابطه جنسی با همسر خود سرباز می زند و این وظیفه قانونی خود را انجام نمی دهد.

مورد بعد، گاها زن از دستورات مرد، پیروی نمیکند و در انجام گفته های وی کوتاهی می کند؛ هرچند گاهی اگر اجرای دستورات مرد منجر به آسیب به حیثیت و جان و مال بشود، زن می تواند از آنها پیروی نکند.

مورد سوم وقتی اتفاق می افتد که زن، در تربیت فرزندان و مشارکت در پرورش آنها، کوتاهی کند؛ در این شرایط نیز بحث عدم تمکین عام مطرح می شود.

اگر زن، بدون دلیل خاص و بدون وجود مشکل، منزل را ترک کند، حق تمکین برای مرد به وجود خواهد آمد.

در نهایت نیز، اگر شغل زن به گونه ای باشد که بر خلاف مصالح خانواده است و حتی ممکن است منجر به آسیب بدان شود، حق تمکین مطرح خواهد شد.

همه چیز در رابطه با تمکین

حق تمکین چیست؟

ازدواج رکنی است که به واسطه آن، مسئولیت های فراوانی را برای طرفین به همراه خواهد آورد که یکی از آنها، تمکین می باشد. هردو طرف، موظف اند تا بر اساس وظیفه زناشویی خود، تمکین را انجام دهند و در غیر این صورت، حق تمکین برای طرف مقابل به وجود خواهد آمد. به عنوان مثال، اگر زن بدون عذر خاصی تمکین انجام ندهد، برای مرد حق تمکین به وجود خواهد آمد و بلعکس، اگر مرد بدون عذر قابل قبولی از تمکین سرباز زند، حق تمکین برای زن شکل خواهد گرفت.

اگر مرد دارای حق تمکین باشد، در وهله اول می تواند بر اساس قانون، زوجه را ملزم به تمکین نماید و در صورتی که باز هم زوجه از تمکین سرباز زند، مرد می تواند نفقه وی را نپردازد یا از دادگاه حکم ازدواج مجدد دریافت کند. گاها نیز می تواند با درخواست طلاق، از همسر خود جدا شود.

در رابطه با مرد نیز، در صورتی که زن را دارای حق تمکین نماید و از معاشرت و انجام وظایف زناشویی خود کوتاهی کند، زن می تواند درخواست طلاق بدهد. در این شرایط اگر مرد نفقه نپردازد، زن می تواند وی را تحت تعقیب قانونی قرار دهد.

عدم تمکین زن به چه معناست؟

اگر نکاح رخ داده در بین زوجین، به درستی شکل گرفته باشد، زن و مرد موظف به تمکین می باشند. در رابطه با زن، اگر زن عذر خاصی نداشته باشد و از تمکین همسر خود سرباز بزند، این حق را برای مرد به وجود خواهد آورد تا نفقه وی را پرداخت نکند. حتی گاها دادگاه به مرد اجازه ازدواج مجدد را نیز خواهد داد. اما در برخی از موارد زن دارای عذر خاصی می باشد، مانند اینکه پزشک زن را از تمکین منع کرده است و یا اینکه مرد دارای بیماری مقاربتی باشد و یا ماندن در خانه مرد، برای زوجه، مناسب نیست و برای وی خطراتی را به همراه دارد؛ در این شرایط عدم تمکین مطرح نمی باشد و به واسطه آن، مرد حق تمکین را نخواهد گرفت.

تمکین به چه معناست؟

عدم تمکین مرد به چه معناست؟

به واسطه عقد و نکاح، مرد نیز موظف است تا تمکین را به درستی انجام دهد و در صورتی که بدون عذر این کار را انجام ندهد، حق تمکین را به زوجه داده است. زوجه ،درصورتی سختی شرایط زندگی، می تواند از همسر خود طلاق بگیرد.

اگر زن تمکین انجام بدهد اما مرد نفقه وی را پرداخت نکند، زن میتواند به واسطه همین امر از وی شکایت کند و حکم حبس 6 ماه تا 2 سال برای مرد رد خواهد شد.

مدارک لازم برای اثبات عدم تمکین

مرد به منظور اثبات عدم تمکین زن در زمان تنظیم دعوی، موظف است تا مدارکی را که مبنی بر عدم تمیکن زوجه می باشند، به دادگاه ارائه دهد. یکی از این مدارک، وجود شاهد است. مرد با معرفی شاهد به دادگاه، میتواند عدم تمکین زن را ثابت کند.

دومین مدرک، اقرار و اعتراف خود زن می باشد که محکم ترین مدرک به شمار می آید.

اظهار نامه، به عنوان سومین مدرک در جهت اثبات عدم تمکین زن، می تواند به دادگاه معرفی شود. اگر زن بدون دلیل خاص، خانه را ترک کند، مرد می تواند برای وی اظهار نامه بفرستد و از وی به منظور انجام تمکین دعوت نماید. در صورتی که زن به این اظهار نامه نیز بی توجهی کند، مرد میتواند اظهار نامه را به عنوان مدرکی برای اثبات عدم تمکین، ضمیمیه شکایت خود قرار دهد.

در زمینه مدارک لازم مبنی بر عدم تمکین و پرداخت نفقه توسط مرد هم می توان به شهادت شاهدین و یا اعتراف خود مرد به عدم تمکین اشاره نمود که از قوی ترین مدارک موجود به شمار می روند. اظهار نامه تنظیم شده توسط زن که مورد بی توجهی مرد قرار گرفته است نیز، از دیگر مدارک مناسب برای اثبات کوتاهی مرد در اجرای وظیفه شرعی و قانونی خود می باشد.

مدارک لازم برای اثبات عدم تمکین

کلام آخر

در این مقاله درباره تمکین چیست گفته شد و دریافتیم که یکی از اولین حقوقی که در رابطه با ازدواج و نکاح برای زوجین مطرح می شود، بحث تمکین می باشد. اگر فرد بدون دلیل منطقی و یا وجود مشکل خاص، از انجام تمکین کوتاهی کند، حق تمکین برای طرف مقابل به وجود خواهد آمد. در این شرایط، امکان ازدواج مجدد برای مرد و درخواست طلاق برای زن نیز مطرح خواهد شد. امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد.

5/5 - (3 امتیاز)

فاطمه موسوی

فاطمه موسوی هستم، دانشجوی رشته کامپیوتر. دو سال سابقه در نگارش و تدوین محتواهای مختلف در وب سایت ها و بلاگ دارم و همیشه قصدم از نوشتن محتواهای حقوقی جدای از علاقه ای که داشتم، این بود که تلاش کردم کمکی برای مخاطبینی باشم که خواننده نوشته هام هستن❤️

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دوازده − 9 =

دکمه بازگشت به بالا