وقتی سخن از طلاق و جدا شدن به میان می آید، یکی از سوالاتی که ممکن است ذهن را درگیر کند این است که دو طرف چه مدت پس از طلاق می توانند زندگی جدیدی را شروع نمایند و به عبارتی، مجددا نکاح کنند؟ این امر در رابطه با زن و مرد کمی متفاوت است. در رابطه با سوال عده طلاق چیست؟ باید پاسخ داد: عده طلاق، به مدت زمانی گفته می شود که زوجه نمی تواند بنابر دلایلی، پس از جداشدن از همسر سابق خود، ازدواج کند. در ادامه در رابطه با این امر، قوانین و مقررات و فلسفه حاکم بر آن بیشتر صحبت خواهیم کرد. تا انتهای این مقاله همراه وب سایت وکلای کرج باشید.
عده طلاق چیست؟
عده طلاق در واقع، مدت زمانی بعد از ازدواج است که زوجه نمی تواند ازدواج کند یا با فردی وارد رابطه شود. دلیل این امر، اطمینان از عدم باردار بودن زوجه از همسر سابق خود است. همچنین، عده زمان مناسبی است تا طرفین به خوبی به تصمیم اخذ شده بیندیشند و در صورت شک، فرصت بازگشت وجود داشته باشد. همچنین، موردی به نام طلاق رجعی وجود دارد که زوج می تواند به منظور عدم فروپاشی، در مدت عده به همسر خود رجوع نماید و اثر طلاق را از بین ببرد. در این نوع از طلاق، چون امکان بازگشت از سوی مرد وجود دارد، زوجه واجد دریافت نفقه خواهد بود و مرد موظف به پرداخت آن در زمان عده می شود.
دسترسی سریع به وکلای برگزیده : ۱۰ تا از بهترین وکیل طلاق در کرج 💎
در رابطه با فلسفه این امر، همان طور که گفته شد، اطمینان از عدم بارداری زن مورد نظر است؛ زیرا، در صورت ازدواج مجدد زن و باردار بودن وی از همسرسابق خود، خطر اختلاط نسل وجود دارد و مشکلات و عواقب فراوانی در پس آن به وجود خواهد آمد؛ بدین منظور، برای جلوگیری از این مشکل، عده برای زن غیر یائسه تعیین شده است. در صورتی که خانم باردار باشد نیز، مدت عده وی تا پایان بارداری خواهد بود؛ زیرا در صورت نکاح در این دوران، احتمال وجود خطرات فراوان برای وی و فرزندش وجود خواهد داشت.
لازم به ذکر است که عده مختص زوجه می باشد و قانونی مبنی بر آن برای زوج در قانون اساسی کشور ذکر نشده است. قوانین مرتبط با عده، براساس قرآن و اسلام ذکر شده است و افراد ملزم به رعایت آن و پیروی از دستورات ذکر شده می باشد.
انواع عده طلاق چیست؟
همان گونه که ذکر شد، عده طلاق به موعدی گفته می شود که زن پس از جدایی از همسر خود نمیتواند ازدواج کند و باید مدت مشخصی را از نکاح مجدد دوری کند. فلسفه این امر، مطمئن شدن از عدم بارداری زن از همسر قبلی خود است.
عده طلاق انواع متعددی دارد که در ادامه به توضیح هر یک از آنها خواهیم پرداخت.
عده طلاق رجعی:
طلاق رجعی، به طلاقی گفته می شود که در آن زوج می تواند در زمان عده به همسر خود مراجعه کند و رابطه زوجیت را با او برقرار کند. مدت عده در این نوع از طلاق که در سمت مخالف طلاق بائن قرار گرفته است، 3 ماه قمری ذکر شده است.
عده طلاق بائن:
طلاق بائن، به طلاقی گفته می شود که در آن، زوج حق بازگشت به سمت همسر خود را ندارد که در این حین، مدت عده به دو دسته قابل تقسیم است: اگر زن یائسه نشده بود، یعنی هنوز عادت ماهانه می شود و توانایی باروری دارد، 4 ماه و 10 روز است و اگر زن یائسه شده باشد، عده مدت خاصی ندارد و زن می تواند بلافاصله پس از طلاق نیز ازدواج کند.
عده طلاق خلع و مبارات:
اگر طلاق به درخواست زن و با پرداخت وجه از سوی وی (خلع) باشد، یا طلاق با موافق هر دوطرف صورت بگیرد(مبارات)، عده آن همانند طلاق بائن سنجیده خواهد شد؛ یعنی در صورت یائسگی عده خاصی ندارد و در صورت عدم یائسگی 4 ماه و 10 روز برای آن در نظر گرفته شده است.
عده زن باردار:
اگر زن، در حین طلاق باردار باشد، عده وی تا زمان زایمان در نظر گرفته خواهد شد؛ حتی ممکن است که زن در طلاق بائن، پیش از 4 ماه و 10 روز وضع حمل نماید که در این صورت نیز مدت عده، تا زمان وضع حمل خواهد بود.
نکاتی در رابطه با عده طلاق
طبق قانون، عده در حالت کلی به مدت زمانی گفته می شود که زوجه، سه بار دوران قاعدگی خود را طی نماید. به این حالت عده طلاق سه طهر می گویند. توجه به این نکته نیز ضروری است که ملاک شمارش مدت زمان عده، ماه قمری می باشد.
در سه مورد پس از برقراری طلاق لازم نیست تا زن عده نگه دارد؛ یکی در مواردی است که زن باکره است و اصلا رابطه جنسی در بین زوجین شکل نگرفته است. دوم، در مواردی است که زن یائسه شده است و توانایی باروری را ندارد و در نهایت، زنانی که بنا بر مشکلاتی مجبور به برداشتن رحم خود شده اند.
اخذ مشاوره از : ۱۰ تا از بهترین وکیل کرج ⭐
علاوه بر طلاق، ممکن است از بین رفتن نکاح زن و مرد به واسطه فوت همسر رخ دهد. در این هنگام نیز زوجه موظف است تا مدت عده را که 4 ماه و 10 روز است نگه دارد و این حکم چه برای زن با عقد دائم و چه برای زن با عقد موقت برقرار است.
جالب است بدانید که عده طلاق فقط در کشور ما نیست، بلکه در سایر کشورهای اسلامی و غیراسلامی نیز مشاهده می شود؛ برای مثال، عده طلاق در فرانسه 300 روز و در ژاپن 6 ماه است و دلیل این امر را، احترام به همسر سابق طلقی کرده اند.
کلام آخر
در این مطلب سعی شد تا در رابطه با یکی از اصطلاحات پرکاربرد در جهان وکالت، یعنی عده طلاق چیست؟ به تفسیل صحبت شود. همان طور که معین شد، عده طلاق مدت زمانی است که خانم پس از طلاق نمی تواند ازدواج کند و دلیل این امر را، احتمال باردار بودن زوجه، ذکر کرده اند. بنابر نوع طلاق، مدت عده می تواند متفاوت باشد؛ اما باید دانست که خانم یائسه عده ندارد و خانمی که یائسه نیست و نوع طلاق نیز رجوعی نمی باشد، ملزم به رعایت عده 4 ماه و 10 روزه است. امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد.