مطالب حقوقی

وکالت بلاعزل چیست؟⚖️| انواع وکالت بلاعزل+ بررسی نکات کلیدی✔️

بسیاری از دعاوی و موارد مرتبط با سوء استفاده در دادگاه ها، به دلیل عدم آگاهی مردم اتفاق می افتند. یکی از این دعاوی ، دعاوی مرتبط با وکالت بلاعزل می باشد. در رابطه با اینکه وکالت بلاعزل چیست؟ باید بگوییم که  وکالت بلاعزل به وکالتی گفته می شود که در آن موکل پیگیری و رسیدگی به تمامی امور زندگی یا برخی از امور زندگی خود را تا آخر عمر به وکیل می سپارد؛ در اصل وی را به عنوان نماینده خود در آن حیطه قرار می دهد. در ادامه به بررسی این نوع از وکالت و خطرات و نکات مرتبط با آن خواهیم پرداخت. با ما تا انتها این مقاله همراه بمانید.

انواع وکالت بلاعزل

همان طور که ذکر شد، وکالت بلاعزل به وکالتی اطلاق می شود که در آن موکل در قرارداد اولیه ذکر کرده است که حق عزل و برکناری وکیل را تا زمانی که به هدف نهایی خود برسد، نخواهد داشت. بر این اساس، وکالت بلاعزل شامل دو دسته کلی می شود که در ادامه به توضیح آنها خواهیم پرداخت.

وکالت بلاعزل عام

در این نوع از وکالت، موکل به وکیل خود اختیار و اجازه تام می دهد تا در تمامی امور زندگی وی تا لحظه مرگ دخالت کند و وکیل توانایی پیگیری امور زندگی موکل در تمامی جنبه ها را دارا می باشد. این نوع از وکالت یکی از پرریسک ترین انواع وکالت می باشد که تا پایان عمر برقرار است و تنها در شرایط خاصی قابلیت ابطال دارد.

نکات مهم در رابطه با وکالت بلاعزل

وکالت بلاعزل خاص

در این نوع، تا حدودی خطرات وکالت بلاعزل عام کاهش یافته است و وکیل تنها مجاز است تا در مواقعی که موکل تعیین کرده است و در زمینه های مشخص شده، امور وی را پیگیری نماید. همانند وکالت بلاعزل عام، این نوع از وکالت نیز تا پایان عمر برقرار است؛ مگر اینکه در ابتدا برای آن موعد معینی قرار داده شود. نمونه ای از این نوع وکالت این است که موکل به وکیل خود اجازه می دهد تا تنها در امور مربوط به خرید و فروش مسکن، خودرو و …. دخالت کند و به عنوان نماینده وی، کارهارا پیگیری نماید.

خطرات وکالت بلاعزل چیست؟

با توجه به تعاریف ذکر شده، مشخصا دریافتیم که وکالت بلاعزل دارای معایب و خطرات فراوانی می باشد و در صورتی که کوتاهی یا خطایی کوچک در قرار داد رخ دهد، خسارات جبران ناپذیری به بار خواهد آمد. در ادامه به بررسی چند نمونه از خطرات وکالت بلاعزل خواهیم پرداخت.

به دلیل اینکه برهم زدن و فسخ قرارداد در وکالت بلاعزل، به آسانی وکالت ساده نمی باشد و عملا وکیل تا پایان عمر میتواند در تمامی امور موکل خود دخالت نماید، امکان سواستفاده از جانب وکیل به وجود خواهد امد و در این حین، خطرات فراوانی موکل را تهدید خواهد کرد. این امر در وکالت بلاعزل عام بیشتر به چشم می خورد؛ به همین دلیل، موکل در حین قرارداد بلاعزل باید از آگاهی و هوشیاری کافی برخوردار باشد.

همان گونه که ذکر شد، فسخ قرارداد بین وکیل و موکل در وکالت بلاعزل، کاری بسیار دشوار است؛ بنابراین، در صورت پشیمانی موکل، راه بسیار سختی برای فسخ قرار داد پیش روی خواهد بود. گاها موکل ذکر می کند که در حین قرارداد، وکالت بلاعزل را شرط نکرده است و آن را ثابت می نماید. در چنین شرایطی، کار تا حدودی برای موکل آسان تر خواهد شد.

همان گونه که متوجه شدید، در این گونه از قراردادها، متضرر اصلی موکل است و در صورتی که موکل بدون آگاهی به این نوع از قراردادها روی آورد، ممکن است که در آینده با دشواری ها و پشیمانی های فراوانی مواجه شود؛ به‌عنوان مثال، در صورتی که موکل به وکیل خود حق خرید و فروش مسکن را بدهد، وکیل قادر است تا  پس از خرید مسکن اقدام به فروش ملک  بدون آگاهی موکل یا فروش آن به چندین نفر کند؛ در چنین شرایطی، به دلیل اینکه تمامی اسناد به نام موکل است، همه چیز برعلیه وی خواهد بود و زمان زیادی برای اثبات بی گناهی خود باید صرف نمیاد. همه اینها ثابت می کند که وکالت بلاعزل خطرات فراوانی دارد و بهتر است تا افراد با احتیاط به انجام چنینی قرارداد هایی روی آوردند.

نکاتی در رابطه با وکالت بلاعزل

یکی از مهم ترین نکات برای پیشگیری از ضرر و خسارات فراوان در وکالت های بلاعزل، خواندن دقیق وکالت نامه و ذکر تمامی نکات ریز و درشتی است  که در توافقنامه ذکر شده است اما در وکالت نامه مطرح نمی شود؛ زیرا، عدم ذکر هر نکته کوچکی، می تواند در آینده ضررهای فراوانی را برای موکل به همراه داشته باشد.

تایید اعتبار وکالت نامه، نکته دیگری است که اگر موکل در ابتدا آن را به صورت کتبی برسی نماید، تا حدودی امکان سواستفاده را کاهش داده است.

در رابطه با خرید و فروش اموال اعم از ماشین، ملک، مسکن و…. بهترین کار این است که سند به صورت مستقیم به نام موکل شود تا جلوی هرگونه سواستفاده و کلاهبرداری گرفته شود؛ همین نکته خود می تواند میزان دعاوی کیفری مرتبط با وکالت بلاعزل را به صورت چشم گیری کاهش دهد.

یادتان باشد، حتما باید دو نسخه از وکالت نامه وجود داشته باشد؛ یکی به دست وکیل و دیگی به دست موکل. این امر بدین منظور است که در صورتی که وکیل قصد تغییر وکالتنامه را داشت، مدرکی به منظور اثبات برای ارائه به دادگاه، در دست داشته باشید.

در صورتی که مدت زمان اعتبار وکالت نامه در آن ذکر نشود، بدین منظور تلقی می شود که مادام العمر است؛ پس فراموش نکنید تا مدت زمان آن را به صورت دقیق در وکالت نامه قید کنید.

با انجام همین نکات ساده، قادر خواهید بود تا راه هرگونه سوء استفاده و کلاهبرداری را بر روی وکیل ببندید و با خیالی راحت برخی از امور خود را به وی بسپارید.

وکالت بلاعزل به چه معناست؟

کلام آخر

در این مقاله در رابطه با وکالت بلاعزل چیست؟ و انواع آن که شامل وکالت عام و خاص می شود، صحبت نمودیم. همچنین دریافتیم که این نوع از وکالت با خطرات فراوانی همراه است و لازم است تا موکل، در حین اجرای این نوع از وکالت از آگاهی کافی برخودار باشد و با رعایت یک سری از نکات، از آسیب و خسارت پیشگیری نماید. امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد.

5/5 - (1 امتیاز)

فاطمه موسوی

فاطمه موسوی هستم، دانشجوی رشته کامپیوتر. دو سال سابقه در نگارش و تدوین محتواهای مختلف در وب سایت ها و بلاگ دارم و همیشه قصدم از نوشتن محتواهای حقوقی جدای از علاقه ای که داشتم، این بود که تلاش کردم کمکی برای مخاطبینی باشم که خواننده نوشته هام هستن❤️

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سه × 4 =

دکمه بازگشت به بالا