یکی از شایع ترین دعاوی ذکر شده در دادگاه های خانواده ، دعاوی مرتبط با طلاق می باشند که امری است که به موجب آن، نکاح خوانده شده بین زوجین فسخ خواهد شد و بدین صورت، طلاق را می توان به دو نوع کلی رجعی و بائن تقسیم نمود. طلاق بائن به موردی گفته می که در آن، مرد پس از طلاق، حق بازگشت به سوی همسر خود و زندگی مشترک با او را نخواهد داشت . در ادامه به ارائه توضیحات دقیق تری در رابطه با این نوع طلاق پرداخته ایم. با ما تا انتها همراه بمانید.
انواع طلاق بائن کدام اند؟
همان گونه که ذکر شد، طلاق بائن به موردی گفته می شود که در آن حق رجوع به زن برای مرد در دوران عده وجود نخواهد داشت و درصورتی که زن و مرد بخواهند پس از فسخ در کنار یک دیگر قرار بگیرند، باید نکاح بین آنها رخ دهد. بنا بر تعریف ذکر شده، مشخص است که بائن نقطه، مخالف نوع رجعی به شمار می رود و این دو دقیقا در تضاد با یکدیگر می باشند. در ادامه به بررسی انواع مختلف این نوع از طلاق خواهیم پرداخت.
در صورتی که زوجه، سن زیر 9 سال داشته باشد، طلاق وی از نوع بائن خواهد بود و امکان طلاق رجوعی وجود نخواهد داشت.
یائسه به زمانی گفته می شود که غدد جنسی زن از کار می افتند و زن توانایی بارور شدن خود را از دست می دهد. در صورتی که مردی قصد طلاق دادن همسر یائسه خود را داشته باشد، طلاق آنها از نوع بائن خواهد بود و به هیچ عنوان امکان طلاق رجوعی برای آنها وجود نخواهد داشت.
اگر دو طرف قبل از انجام رابطه جنسی اقدام به فسخ نکاح کنند، طلاق آنها از نوع بائن خواهد بود. این نوع از طلاق، غالبا در زمان عقد رخ می دهد.
اگر زن و مرد 3 مرتبه با یکدیگر نکاح و سپس اقدام به برهم زدن نمایند، طلاق دفعه سوم قطعا از نوع بائن خواهد بود.
کسب اطلاعات بیشتر از : ۱۰ تا از بهترین وکیل طلاق در کرج 💎
احکام طلاق بائن کدام اند؟
در قسمت قبل به بررسی انواع طلاق رجعی پرداختیم؛ طلاقی که معنای آن عدم امکان رجوع مجدد مرد به زوجه در دوران عده است و در صورت تمایل، باید بین آنها نکاح مجدد خوانده شود. طلاق بائن همانند دیگر انواع طلاق دارای احکامی است که در ادامه به صورت مختصر به بررسی آنها خواهیم پرداخت.
مدت عده و رعایت آن در طلاق بائن بسیار اهمیت دارد و در صورتی که طلاق زوجین از نوع بائن باشد، زوجه موظف است تا دقیقا به مدت 3 ماه و 10 روز عده را نگه دارد.
از موارد دیگری که در این نوع از طلاق باید مورد توجه قرار بگیرد، سن زوجه است. اگر زوجه به بلوغ نرسیده باشد و هنوز توانایی تصمیم گیری نداشته باشد، جای صحبت باقی خواهد ماند. در اصل، موضوع مهم داشتن عقل و بلوغ و اختیار است.
از دیگر نکاتی که لازم به توجه بدان می باشد، عدم جاری شدن صیغه طلاق بائن در زمان عادت ماهانه زوجه است.
اگر زوجه در زمان این نوع از طلاق، در سن یائسگی خود به سر ببرد و از عادات ماهانه فارغ شده باشد، لزومی بر نگهداری عده 3 ماه و 10 روزه نخواهد بود.
طرفین می بایست، به منظور ثبت درخواست خود، از دفاتر ثبت خدمات الکترونیکی قضایی استفاده نمایند.
دسترسی سریع به وکلای برگزیده : ۱۰ تا از بهترین وکیل کرج
مدت عده طلاق بائن چه مدت است؟
همان گونه که در مقاله عده طلاق ذکر شد، عده به مدت زمانی گفته می شود که زوجه پس از طلاق یا فوت همسر خود حق ازدواج مجدد را نخواهد داشت و موظف است تا مدت زمانی را که قانون معیین نموده است، رعایت کند. همچنین آموختیم که در طلاق رجعی، همسر می تواند در دوران عده به زوجه رجوع کند اما در بائن این امکان وجود نخواهد داشت. در اینجا قصد داریم تا مدت عده طلاق بائن را به صورت مختصر در انواع مختل فطلاق بائن تعیین کنیم.
به صورت کلی، عده طلاق را مدت زمان لازم برای پاکی از قاعدگی به مدت 3 بار در نظر گرفته اند ؛ بنابراین اساس، عده طلاق بائن در مراجع شرعی و قانونی، حدودا 3 ماه می باشد. اگر خانم باردار باشد، ولو اینکه کمتر از 3 ماه تا وضع حمل وی باقی مانده باشد، مدت عده وی تا زمان زایمان خواهد بود و پس از آن نیازی به رعایت عده نیست.
همچنین، آموختیم که اگر طلاق بائن از نوع طلاق قبل از رابطه جنسی یا طلاق زن یائسه باشد، نیازی بر رعایت عده نخواهد بود و زن می تواند بلافاصله پس از طلاق نیز، نکاح مجدد داشته باشد.
مهریه در طلاق بائن چگونه است؟
مهریه، به مقدار مالی گفته می شود که زوج در ابتدا نکاح با امضا اسناد مروبطه، آن را تایید می نماید. در زمان وقوع انواع طلاق، میزان مهریه درخواستی می تواند تفاوت هایی داشته باشد که در ادامه به بررسی چگونگی میزان مهریه در این نوع از فسخ نکاح صحبت شده است.
یکی از انواع طلاق بائن، طلاق قبل از رابطه جنسی می باشد. در صورتی که طلاق طرفین از این نوع باشد، مرد موظف است تا نیمی از مهریه تعیین شده را به منظور امرار معاش زن به وی اعطا نماید.
اگر زن و شوهر پس از رابطه جنسی، تمایل به فسخ نکاح و طلاق از یکدیگر را داشته باشند، زن می تواند تمام مهریه خود را درخواست نماید و به منظور امرار معاش خود، از آن استفاده نماید.
لازم به ذکر است که قانون مهریه در هر دو نوع طلاق بائن و رجعی یکسان است و این حق زن به صورت کاملا شرعی و قانونی پابرجا می باشد.
کلام آخر
در این مقاله در رابطه با یکی از انواع طلاق، به نام طلاق بائن، صحبت به میان آمد. در این مورد از طلاق، مرد حق رجوع به زن در دوران عده را نخواهد داشت. همان طور که در این مقاله نیز ذکر شد، این مورد از انواع مختلفی دارد؛ نظیر طلاق زن یائسه، طلاق دختر زیر 9 سال و … . همچنین در رابطه با چند مورد از مهم ترین احکام طلاق از نوع نیز سخنانی به میا آمد. امیدواریم این مقاله برای شما مفید بوده باشد.