امروزه زن و شوهر های زیادی با وجود دارا بودن فرزند در حال طلاق گرفتن از یکدیگر می باشند. حضانت فرزند، یکی از مهم ترین مسیله هایی است که امروز ذهن زن و شوهر هایی را که از یکدیگر جدا شده اند، مشغول خود کرده است.در بحث حضانت فرزند تا جایی که ممکن است، هدف مراجع قضایی وارد شدن کمترین آسیب روحی به طفل می باشد و در این بین، حضانت دختر پسر تفاوت هایی با هم دارد. در این مقاله ما سعی خواهیم داشت که تا جایی که می توانیم به صورت کامل شیوه قانونی حضانت فرزند دختر پس از طلاق والدین را برای شما عزیزان شرح دهیم. با ما تا انتها این مقاله همراه بمانید.
اهمیت سن در حضانت فرزند دختر
سن از اهمیت زیادی در حضانت فرزند، به خصوص فرزند دختر،برخوردار است. حضانت فرزند دختر از هفت سالگی با مادر و حضانت او از هفت سالگی تا نه سالگی با پدر دختر می باشد.ا ز نه سالگی به بعد که دختر به سن بلوغ می رسد، تصمیم گیری برعهده خودش خواهد بود و خود تصمیم حضانتش را با رای دادگاه می گیرد.
البته باید یه این نکته توجه داشت که در صورتی که دادگاه از هفت سالگی دختر به بعد صلاحیت پدر را در سرپرستی او تائید نکند، حضانت دختر همچنان با مادر خواهد بود و یا اگر قبل از هفت سالگی مادر صلاحیت نگه داری فرزند را نداشته باشد، حضانت همچنان با پدر است. اگر پدر کودک فوت کرده باشد، حتی در صورتی که پدر بزرگ پدری فرزند در قید حیات باشد، حضانت همچنان با رای دادگاه با مادر است.
از جمله مواردی که منجر می شوند تا دادگاه صلاحیت یکی از والدین را رد کند، به صورت زیر است:
اعتیاد به الکل یا مواد دخانی: در صورت اعتیاد به هرگونه مواد، که قابلیت از بین بردن هوشیاری فرد را داشتهب اشد یا استعمال هرگونه مواد مخدر، دادگاه قادر خواهد بود تا صلاحیت وی را رد و سرپرستی کودک را به والد دیگر بدهد.
ضرب و شتم کودک: هرگونه آسیب و آزار جسمی و روانی کودک از جمله کتک زدن و یا تشویق وی به فساد و فحشا، جز مواردی به شمار می رود که دادگاه حص حضانت را از والد گرفته و در صورت وجود صلاحیت، به دیگری واگذار خواهد کرد.
مبتلا بودن یکی از والدین به بیماری روانی: اگر پدر یا مادر دارای هرگونه اختلال روانی باشند، به دلیل عدم توانایی در پرورش فرزند، صلاحیت آنها رد خواهد شدو حق حضانت به والد دیگر واگذار می شود.
دسترسی سریع به وکلای برگزیده : ۱۰ تا از بهترین وکیل کرج
ملاقات فرزند بعد از حضانت
هنگامی که حضانت دختر با یکی از والدین است، براساس قانون، والد دیگر حق ملاقات با فرزند خود را دارد. والدین فرزند باید مکان و زمان ملاقات را تعیین کنند، ولی در صورتی که والدین در تعیین مکان و زمان ملاقات فرزند خود به توافق نرسیدند، این امر بر عهده دادگاه خواهد بود و دادگاه موظف است مکان و زمان ملاقات را مشخص نماید.
در صورتی که هر کدام از پدر یا مادر در ملاقات با ولی دیگر ممانعت ورزد، وی محکوم به جریمه نقدی یک میلیون و پونصد تا سه میلیون خواهد شد؛ البته باید توجه داشت همانند شرایط سلب صلاحیت حضانت فرزند، شرایطی وجود دارد که ملاقات فرزند از ولی دیگر سلب خواهد شد .برخی از این شرایط به صورت زیر است:
بیماری روانی والد
خطرات جانی برای فرزند
خطر آسیب روحی به فرزند
و…
ملاقات با فرزند حق قانونی والدین است و نمی توان این حق آنان را نادیده گرفت؛ مگر در صورتی که به صلاح طفل نباشد یا طفل در معرض خطر باشد. در چنین شرایطی حق ملاقات از ولی فرزند با تشخیص قاضی گرفته خواهد شد و ولی، حق ملاقات با فرزند خود را نخواهد داشت.
نفقه دختر در زمان حضانت
مطابق ماده 1107 قانون مدنی، نفقه شامل تمامی نیازهای مادی زن برای امرار معاش می باشد. نفقه شامل مسکن، خوراک، پوشاک ،هزینه های تحصیل و… می باشد.
نفقه فرزند دختر تا زمان ازدواج، چه در زمانی که حضانت او با پدر است و چه در زمانی که حضانت او با مادر است، بر عهده پدر می باشد. این یعنی پدرحتی در زمانی که حضانت فرزند دخترش با مادر است، موظف است تمامی نیاز های مادی دختر خود را به جز مسکن، تامین نماید.
در صورتی که پدر فرزند از دنیا رفته باشد و در قید حیات نباشد، نفقه فرزند دختر با پدر بزرگ پدری وی می باشد و در شرایطی که پدر بزرگ پدری وی نیز در قید حیات نباشد ،نفقه فرزند دختر با مادر طفل خواهد بود.
نفقه فرزند دختر، بعد از طلاق تا زمان ازدواج با پدر اوست؛ اما زمانی که صیغه دختر خوانده شد، دیگر پدر موظف به پرداخت نفقه وی نخواهد بود. اگر دختر از شوهر خود جدا شود یا شوهرش فوت کند، به صورتی که دختر دوباره مجرد شود، در این شرایط دیگر پدر موظف به پرداخت نقفه به وی نمی باشد.
مقدار نفقه با نظر دادگاه تشخیص داده می شود و طبق نظر دادگاه، شخصی که پرداخت نقفه بر عهده اوست باید این مقدار نفقه را در اختیار فرزند دختر قرار بدهد.اگر پدر یا اجداد پدری دختر تمکن مالی داشته باشند ولی از پرداخت نفقه به فرزند خود ممانعت ورزند، فرزند دختر می تواند از پدر خود شکایت کند و پدر به سه ماه تا یک سال به حبس محکوم خواهد شد.
دسترسی سریع به وکلای برگزیده : ۱۰ تا از بهترین وکیل خانواده در کرج
کلام آخر
در این مقاله سعی کردیم تا جای ممکن به صورت کامل شرایط قانونی حضانت فرزند دختر را پس از طلاق والدین برای شما عزیزان شرح دهیم. در حضانت دختر سعی خواهد شد که طفل تا جایی که ممکن است از آسیب های روحی که بعد از طلاق والدین در انتظار اوست،در امان باشد.همچنین علاوه بر اینکه والدین باید تمامی شرایط مذکور را در گرفتن حضانت فرند خود داشته باشند، داشتن یک وکیل عالی برای گرفتن حضانت فرزند نیز بی تاثیر نخواهد بود. امیدواریم این مطالب برایتان مفید بوده باشد.