واژه طلاق، به معنای برداشتن پیوند ازدواج می باشد. طلاق نیز مانند ازدواج با خواندن صیغه صورت میگیرد؛ اما بر خلاف ازدواج تنها از سوی مرد قابل اجرا خواهد بود. بدانید که در اسلام نیز طلاق را مشروع و جایز می داند اما بر پایه روایات امر طلاق به عنوان منفور ترین حلال نزد خداوند شناخته شده است.در تعریفی که از این نوع از طلاق داریم گفته شده است که در آن زن به علت عدم علاقه و کراهتی که از شوهر خود دارد، با بخشیدن مهریه و یا مال دیگری به او که به آن فدیه گفته می شود، از وی جدا می شود؛ این نوع از جداشدگی را طلاق خلع می نامند. طلاق در قانون مدنی از جهت های مختلفی تقسیم بندی شده است که بر اساس یکی از این تقسیم بندی ها ، بهدو نوع رجعی و بائن تقسیم گردیده و در کنار این دو مفهوم، طلاق خلع و مبارات نیز مطرح شده است.
ماده 1146قانون مدنی درباره این نوع از جدایی چنین گفته است که طلاق از نوع خلع، آن است که زن به واسطه کراهتی که از شوهر خود دارد، در مقابل مالی که به وی میدهد طلاق بگیرد. این مال میتواند عین مهریه یا معادل آن یا بیشتر یا کمتر از آن باشد. در ادامه به بررسی کامل این موضوع خواهیم پرداخت.
شرایط طلاق خلع چیست؟
با توجه به تعریفی که قانون مدنی آن را ارائه داده است، طلاق خلع شرایطی دارد که در ادامه به توضیح انها خواهیم پرداخت.
برای اینکه طلاق صورت گرفته به عنوان خلع طلقی شود، لازم است که زن از شوهر خود چنان کراهت و بیزاری داشته باشد که به هیچ عنوان قادر به ادامه زندگی با شوهر خود نباشد. منظور از کراهت این است که در روابط زن و شوهر اعمال و رفتار موجب کراهت ماهیت شخصیتی دارند یعنی چه بسا موردی که برای یک زن باعث کراهت از شوهرش گردد ولی در مورد زن دیگر تاثیر گذار نباشد. بنابراین میتوان گفت احراز کراهیت با دادگاه رسیدگی کننده به موضوع است اما به اغلب موارد از جمله بد خلقی یا عدم انجام حقوق زوجین می توان اشاره نمود.
دومین شرط از شرایط این نوع از طلاق، این است که زن برای اینکه بتواند شوهر خود را راضی به طلاق کند، باید مالی را به وی ببخشد.
آخرین مورد از شرایط این نوع از طلاق، این است که مالی که در ازای رضایت به طلاق از سوی زن به شوهر بخشیده میشود میتواند عین مهریه بوده و یا معادل آن باشد و کمتر از آن و یا حتی بیشتر از مهریه باشد.
دسترسی سریع به وکلای برگزیده : ۱۰ تا از بهترین وکیل طلاق در کرج 💎
تفاوت طلاق خلع و مبارات چیست؟
طلاق مبارات نیز همانند جدایی از نوع خلع ، از اقسام بائن به شمار می روند؛ با این تفاوت که در این نوع از جدایی، تنها زوجه از شوهر خود بیزار است؛ یعنی اینکه کراهت و بیزاری یک طرفه است در حالی که در جدایی از نوع مبارات، هر دو نفر از یکدیگربیزاری دارند. با توجه به اینکه در جدایی از نوع خلع بیزاری و بی علاقگی تنها از سوی زوجه است، مالی که به عنوان فدیه به شوهر پرداخت میشود و ممکن است از مبلغ مهریه او باشد در حالی که در جدایی از نوع مبارات با توجه به اینکه کراهت و بیزاری از سوی هر دو طرف است مالی که زوجه به عنوان فدیه به شوهرش می پردازد نباید از میزان مهریه او بیشتر باشد.
عده طلاق از نوع خلع به چه صورت است؟
عده طلاق مدت زمانی است که بعد از جاری ساختن صیغه طلاق، در طی آن زوجه از ازدواج مجدد ممنوع است و شوهر میتواند به وی رجوع کند. عده خلع و مبارات نیز مطابق با سایر انواع طلاق عبارت از سه طهر یا دوره ی ماهیانه است. در صورتی که زن یائسه باشد یا به هر دلیل دیگری عادت ماهیانه ببیند، مدت زمان عده او سه ماه خواهد بود. در مورد بانوان باردار نیز باید بدانید که مدت عده طلاق خلع تا پایان حاملگی است؛ در ضمن، زن در طلاق بائن خلعی، در مدت عده نفقه مشمول نفقه نخواهد شد.
شروط رجوع و احکام طلاق از نوع خلع
شروط رجوع در طلاق از نوع خلع یکی دیگر از چالش های مورد بحث است که یکی از پرسش های قابل طرح در آن زمینه آن است که آیا در این نوع از طلاق، برای شوهر حق رجوع وجود دارد؟ مطابق با ماده 1145قانون مدنی تا زمانی که زوجه به فدیه رجوع نکرده باشد، طلاق مبارات و خلع، از نوع بائن است؛ یعنی زوج نمیتواند به زوجه رجوع کند؛ ولی چنان چه به هر دلیلی زوجه به فدیه یا همان مالی که به شوهر پرداخت کرده است رجوع کند، برای شوهر مجددا حق رجوع ایجاد خواهد شد.
برخی از احکام طلاق های صورت گرفته به صورت خلع، به صورت زیر است:
به گفته برخی از مراجع تقلید، در طلاق های صوت گرفته از نوع خلع، عدم علاقه زن به مردباید به گونهای باشد که بیم آن رود که زن به گناه بیفتد یا وظایفش را در قبال مرد انجام ندهد و حقوق مرد را زیر پا بگذارد.
شیوه و صیغه این نوع از طلاق، با طلاق معمولی تفاوت دارد؛ بدین صورت که در آن پس از آنکه زن یا وکیل وی مهریه را بخشید، مرد یا وکیل او صیغه طلاق را میخواند. در صیغه این نوع از طلاق، از فعل «خالَعتُ» استفاده میشود تا خلعبودن طلاق را نشان دهد.
طلاق خلع از اقسام طلاق بائن است. بنابراین در این نوع از طلاق مرد اجازه رجوع به زن را نخواهد داشت.
در این نوع از جدایی، درصورتی که زن از طلاق خود منصرف شود، مرد میتواند به زن برگردد و شرایط همانند طلاق رجع پیش خواهد رفت.
دسترسی سریع به وکلای برگزیده : ۱۰ تا از بهترین وکیل کرج
کلام آخر
در این مقاله سعی شد تا هر آنچه را که در رابطه با طلاق خلع مورد نیاز است به شما آموزش داده شود. همانگونه که متوجه شدیم، طلاق از نوع خلع دارای شرایطی است که تنها در صورت وجود آنها میتوان نام این نوع از طلاق را بر روی آن گذاشت؛ هچنین دریافتیم که طلاق از نوع خلع و مبارات علی رغم این که هردو در دسته طلاق بائن قرار می گیرند، دارای تفاوتهایی می باشند. در نهایت نیز، به بررسی چند مورد از مهمترین احکام و شروط رجوع در طلاق از نوع خلع پرداختیم تا تمامی سوالات شما عزیزان به خوبی پاسخ داده شود. امیدواریم با مطالعه این مقاله، دانش شما در زمینه طلاق خلع افزایش یافته باشد.