طلاق راه حلی برای پایان دادن به زندگی هایی است که در آن ها تفاهم وجود ندارد. در ایران عموما حق طلاق با آقایان است. باید بدانید که دو مورد از انواع رایج طلاق، طلاق بائن و طلاق رجعی می باشند. آیا تا به حال به تفاوت های این دو طلاق فکر کردهاید؟ اکثریت طلاق ها از نوع رجعی به شمار می روند. آیا از شرایط و آثار این نوع طلاق باخبرید؟ برای دانستن تفاوت ها و آثار و شرایط طلاق رجعی با ما همراه باشید تا جواب سوالات خود را بیابید.
تفاوت طلاق رجعی و طلاق بائن چیست؟
در طلاق بائن به محض خواندن خطبه طلاق زوجیت از بین می رود و مرد، چه در زمان عده و چه بعد از آن اگر پشیمان شود و تصمیم به برگشت داشته باشد، باید دوباره عقد نکاح جاری شود؛ اما در طلاق رجعی در زمان عده، زوجیت از بین نمیرود و اگر در زمان عده ،مرد پشیمان شود و تصمیم به برگشت بگیرد، نیاز به اجرای دوباره عقد نیست و فقط کافی است مرد با سخن یا با عمل (بوسیدن یا آمیزش با زن) پشیمانی خود را ابراز کند وتا پروسه طلاق تکمیل نمیشود.
شرایط و پیامدهای طلاق رجعی چیست؟
همان طور که گفته شد در مدت زمان عده مرد می تواند قصد رجوع کند و بدون نیاز به عقد نکاح دوباره زوجین به زندگی مشترک خود ادامه دهند. بعد از زمان رجوع مرد به مدت یک ماه زمان دارد که رجوع خود را اعلام کند وگرنه مجرم شناخته شده و مجازات هایی دارد. نحوه اعلام رجوع به این صورت است که هرگونه عمل (بوسیدن، لمس کردن یا آمیزش) یا حرفی که به قصد رجوع باشد کافی است تا رجوع صورت گرفته و طلاق تکمیل نشود.
پیامدهای طلاق رجعی
ضروری نیست که مرد قصد رجعت را به زن اعلام کند ولی چون زن در زندگی زناشویی وظایفی دارد، نیاز است بعد از رجعت به او اعلام شود تا وظایف خود را انجام دهد.
تمام طلاق ها رجعی هستند تا زمانی که به صورت رسمی، عدم وجود ان اعلام شود. مثلا در طلاق هایی که زن یائسه است یا طلاق ها در مدت زمان عقد (پیش از رابطه) اتفاق میافتد، طلاق ها بائن هستند.
در مدت زمان عده زن و مرد تماما مانند یک زوج هستند و شرایط تغییری نکرده است. در مدت زمان عده مرد موظف به پرداخت نفقه است و اگر در مدت زمان عده هر یک از طرفین فوت کنند دیگری در ارث شریک خواهد بود.
دسترسی سریع به وکلای برگزیده : ۱۰ تا از بهترین وکیل کرج
هنگامی که زوجین برای طلاق به دادگاه مراجعه می کنند، صیغه طلاق جاری و پرونده تشکیل می شود ولی این پروسه تکمیل نخواهد شد. بعد از اتمام مدت عده در صورتی که دو شاهد شهادت بدهند که زوجه تا پایان مدت عده در خانه مشترک زندگی میکرده است و زوجه به ثبت طلاق در شناسنامه رضایت بدهد، طلاق در شناسنامه ثبت خواهد شد. اگر زوجه اصرار به ثبت طلاق داشته باشد نیز طلاق ثبت خواهد شد.
پس از مدت زمان عده اگر رجوع صورت گرفته باشد صورت جلسه ابطال و طلاق منتفی می شود ولی در صورتی که رجوع صورت نگرفته باشد و دو شاهد به سکونت زوجه در خانه مشترک در مدت زمان عده شهادت بدهند و زوجه به ثبت طلاق رضایت بدهد، صورت جلسه تکمیل شده و طلاق ثبت می شود.
وقتی مدت زمان رجوع تمام شود، نخست باید گواهی عدم امکان سازش صادر شود و بعد صیغه طلاق جاری شده و طلاق در شناسنامه با شروط گفته شده ، یعنی شهادت دو نفر مبنی بر سکونت زوجه در خانه مشترک در مدت زمان عده و رضایت زوجه، ثبت شود.
باید در نظر گرفت اگر رجعت صورت گیرد طلاق ثبت نخواهد شد و صورت جلسه باطل می شود و فقط در صورتی که رجعت صورت نگیرد روند طلاق کامل شده و طلاق ثبت میشود.
مهریه و نفقه در طلاق رجعی
مهریه در طلاق رجعی باقی است و هر زمان که زن بخواهد می تواند آن را از مرد مطالبه کند و مرد موظف است یا آن را به صورت نقدی پرداخت کند یا به صورت اقساط پرداخت کند و یا با توافق آن را به صورت دیگری پرداخت نماید.
اگر در زمان عده رجوع صورت گیرد، حقوق و تکالیف زناشویی دوباره برقرار می شود و زن می تواند مهریه را مطالبه کند و مرد موظف به پرداخت نقدی ، پرداخت اقساطی یا رضایت و توافق به پرداخت آن به صورت دیگری است. باید این را در نظر گرفت که مهریه هیچ ربطی به طلاق ندارد و حتی در مدت زمان زندگی مشترک نیز زن می تواند آن را از مرد مطالبه کند.
دسترسی سریع به وکلای برگزیده : ۱۰ تا از بهترین وکیل طلاق در کرج 💎
اگر در مدت زمان عده رجوع صورت نگیرد، مهریه باقی است و زن میتواند آن را مطالبه کند و مرد موظف به پرداخت نقدی یا اقساطی و یا توافق به پرداخت به صورت دیگری است.
در طلاق رجعی همچنان زن همسر شرعی مرد محسوب می شود و حقوق و تکالیف زناشویی وجود دارد که یکی از آن ها دریافت نفقه از مرد است. نفقه به معنای تأمین نیاز های ضروری است و زن تا پایان عده حق دریافت نفقه و مرد وظیفه پرداخت نفقه را دارد.
مدت زمان عده برای زن باردار تا پایان بارداری و زایمان است و برای زن غیر باردار 3 ماه است. اگر در زمان عده رجوع صورت نگیرد دیگر حق نفقه با مرد نیست. نفقه را می توان به صورت یکجا یا اقساط، نقدی یا غیر نقدی دریافت کرد و اگر مرد از پرداخت آن خودداری کند، زن می تواند به دادگاه شکایت کند. باید این را در نظر گرفت که شرط دریافت نفقه تمکین است.
کلام آخر
ما در این مقاله تفاوت های طلاق بائن و رجعی را شرح داده و به بررسی طلاق رجعی پرداختیم. طی این مقاله مقاله شروط، آثار، مدت زمان عده، نفقه و مهریه در عده و شرایط ثبت طلاق رجعی مورد بحث قرار گرفت. در نهایت باید دانست که مهم ترین تفاوت طلاق بائن و رجعی در این است که در طلاق رجعی به مرد در زمان عده فرصت داده می شود تا به برگشت فکر کند ولی در طلاق بائن اینگونه نیست. در نهایت برای تمام زندگی ها آرزوی پایداری و خوشبختی زوجین را داریم و امیدواریم تمام زندگی ها با خوشبختی استوار باشند. از اینکه تا انتها این مقاله با ما همراه بودید از شما سپاش گذاریم.